Regelgeving plastic draagtassen per 1 januari 2016
Het verbod op de plastic tas gaat over het GRATIS verstrekken van plastic draagtassen op de plaats van verkoop van goederen of producten. Dit verbod heeft betrekking op alle soorten plastic draagtassen en op draagtassen met een plastic coating of voering. Gelamineerde papieren draagtassen en jute draagtassen met een laminaat aan de binnenzijde vallen dus ook onder deze regelgeving.

Vergoeding, controle en minder plastic afval
Met dit verbod wilt de Nederlandse overheid het gebruik van plastic tassen verminderen wat voldoet aan de Europese eis. De winkeliers worden daarom verplicht om een vergoeding per plastic tas te vragen. De hoogte van de vergoeding mag door de winkelier zelf bepaald worden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zal toezien op de naleving van het verbod op gratis plastic tassen. Het is daarom mogelijk dat de ILT controles op verkooppunten en administratief onderzoek gaat uitvoeren.
Uitzondering verbod gratis plastic tassen

Een zeer dunne (t/m 14 micron) plastic tas mag wel gratis worden verstrekt als
deze dient als primaire verpakking voor losse levensmiddelen ter voorkoming van voedselverspilling.
Hiermee kan voorkomen worden dat:

  • onverpakte levensmiddelen ongeschikt raken voor consumptie door vervuiling of besmetting met ziekteverwekkers van buitenaf, bijvoorbeeld: losse appels of een tros druiven welke onverpakt is.
  • levensmiddelen ongeschikt raken voor consumptie door lekvocht van rauwe vis, rauw vlees of rauw gevogelte uit niet afgesloten verpakkingen.

Daarnaast gelden er specifieke uitzonderingsregels bij het taxfree shoppen op vliegvelden. Ook mogen de plastic tassen gratis worden weggeven als reclame, mits dit niet gelijktijdig met de verkoop van producten gebeurt.

Een exacte uitleg m.b.t. deze regelgeving en de uitzonderingen vindt u terug via deze link (PDF: Voorbereid_op_verbod_gratis_plastic_tassen.pdf) Ompak Cadeauverpakkingen is als draagtassen leverancier voorbereid op de nieuwe regelgeving en biedt u de volgende alternatieven aan welke gratis mogen worden weggegeven:

  • Papieren draagtassen met papier platte lus,
  • Papieren draagtassen met papier gedraaid koord,
  • Katoenen /canvas draagtassen,
  • ZEROTREE® draagtassen

Heeft u vragen/opmerkingen n.a.v. bovenstaand? Wilt u meer informatie of een offerte ontvangen omtrent de alternatieve draagtassen welke gewoon gratis weggegeven mogen worden? Stuur dan uw e-mail naar info@ompak.nl.